5 tips om je slaap te verbeteren
Slapen. Jarenlang sliep ik slecht door nachtelijke opvliegers, hartkloppingen en zweetaanvallen omdat ik veelal verhoging of koorts had. Ze komen nog steeds weleens voorbij maar gelukkig niet meer dagelijks. Heb meerdere (slaap)therapeuten gezien en van elke therapie heb ik iets meegepikt of geleerd. Het slapen gaat nu steeds beter en makkelijker. Ik heb steeds meer energie, mijn chronisch verhoging is weg en ik hoop dat ik anderen hiermee kan inspireren.
De (pre)overgang, verandering van hormonen kunnen zorgen dat je minder goed slaapt. Of er speelt iets anders; je lichaam kan bijvoorbeeld kampen met stress door bijvoorbeeld een chronische ziekte, zoals lyme, fibromyalgie, endometriose, pcos, reuma etc. Dit kan ervoor zorgen dat je slechter slaapt en dat je daardoor ook in een neerwaartse spiraal terecht komt. Slaap heb je immers nodig om te herstellen.
Als kind was ik geen slechte slaper. Wel ben ik een tandenknarser/klemmer en helaas zijn mijn kinderen dat ook. Waarom klem of knars je eigenlijk? Die vraag heb ik mezelf zo vaak gesteld. Als je logisch nadenkt. Waarom houdt iemand zijn tanden op elkaar? Ingehouden woede? Niet durven uitten? Uit fatsoen... geleerd dat je je mond moest houden. Braaf moest zijn. Je kunt ook klemmen omdat je boos bent op jezelf.. dat je bijvoorbeeld over je grenzen gaat of dat je anderen over jouw grenzen laat gaan. Tandenknarsen of klemmen wordt vaak overerft. Je moeder, tante of oma deden het waarschijnlijk ook. Dus het zit er al van oudsher in. Maar waarom lost dat zich niet op? Als je je beseft dat het zo diepgewortelde gewoontes zijn die in je onbewuste liggen verankerd is het heel lastig om ze veranderen. Bewust worden van waarom je klemt is stap 1. Je leren uitten is dan stap 2. Houdt je woede/frustraties niet in. Het mag er zijn. Schrijf het van je af. Of praat erover met iemand die je vertrouwt. Houd je grenzen in de gaten. Laat niet over je heen walsen. Je bent net als ieder ander waardevol. Jij bent liefde.
Klemmen geeft hoofdpijn, kaakpijn, rugpijn, schouderpijn en een hoop ellende. Daarnaast kan het ook nog je tanden flink beschadigen.
Klem, knars jij ook? Hoe relaxter jij gaat slapen hoe minder de kans is op knarsen.
De 5 tips
Weerstand
Als je ligt te woelen of te piekeren. Forceer dan niet dat je moet je stoppen met piekeren. Elke weerstand
tegen het piekeren houdt je aan het piekeren. Wen jezelf aan om tegen jezelf te zeggen dat je toch
wel een keer in slaap valt. is het niet nu, dan is het een uurtje later.
Rituelen
Deze hoeven niet eens extreem gecompliceerd te zijn. zoals een complete bodyscan via een app. Wen jezelf aan dat je elke dag om ongeveer hetzelfde tijdstip naar bed gaat. Doe nagenoeg elke dag hetzelfde. Je bedritueel hoeft niet lang te zijn maar voorspelbaarheid vind je geest wel fijn. Ik ga altijd eerst op mijn linkerzijde liggen. Zodra ik bijna wegdoezel draai ik me om en dan val ik in slaap.
Echt moe
Ga naar bed als je moe bent, niet veel eerder. Gebruik het bed om te slapen. Niet om tv te kijken, te gamen, ontbijten, wonen etc. Als je echt moe bent, slaap je sneller in. Je hebt geen energie om te piekeren of te woelen. Doe overdag geen langdurige slaapjes (een powernapje van 15-30 min. is daarentegen erg ok). En blijf in de ochtend niet te lang liggen.
Frustraties
Houdt je voordat je naar bed gaat niet bezig met dingen die energie kosten of waar jij je aan ergert.
Meng je niet niet in discussies (online of reallife). Hou je vast aan je eigen dromen. Je eigen leven. Blijf zoveel mogelijk bij jezelf. Heb jezelf lief en je directe naasten.
Wat kun je praktisch doen?
Vreet jezelf niet helemaal vol voordat je naar bed gaat. Drink geen alchohol. Ga ook niet met honger naar bed. Zorg voor een lekker frisse kamer (graadje of 17). Weinig rommel in de slaapkamer geeft rust.
Schaf eventueel een verzwaringsdeken aan (ik gebruik gewoon een katoenen zomerdeken,
deze is zwaarder dan dons). Een verzwaringsdeken geeft je het gevoel van geborgenheid. Je voelt je veilig in je eigen bed.
Trusten!